Faceți căutări pe acest blog

luni, 27 iunie 2011

Gravida a murit din cauza neglijenţei medicilor

- Au modificat fişa medicală a Georgianei Oprea după decesul acesteia

Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a constatat grave abateri de ordin administrativ în cazul tinerei gravide în 37 săptămâni internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. Georgiana Oprea din satul Mihai Viteazul, comuna Vlad Ţepeş, în vârstă de numai 18 ani, s-a prezentat la medic, în data de 20 iunie a.c., fără semne vizibile de boală, însă în scurt timp starea ei de sănătate s-a agravat fulminant, decedând în câteva ore pe masa din sala de naşteri.

Medicii nu au cunoscut legea

Doctorii călărăşeni nu au cunoscut legea şi au pierdut ore în şir să găsească, la telefon, un spital în Bucureşti care să primească pacienta, când în conformitate cu prevederile legale trebuia să treacă peste refuzul spitalelor din Capitală şi să o transfere de urgenţă. Conform raportului de control aprobat joi seară de Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, după agravarea stării generale, pacienta a fost temporizată într-o unitate care nu avea posibilităţi terapeutice corespunzătoare. De asemenea, în raport se mai arată că, deşi transferul pacientei a fost luat în considerare încă de la debutul agravării stării pacientei, nu au fost aplicate de către medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi prevederile art. 12 din Ordinul nr. 1091/2009 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, conform căruia „în cazul pacienţilor critici care necesită intervenţie de urgenţă cu scopul salvării vieţii la un spital judeţean sau regional, medicul din spitalul care solicită transferul are dreptul de a solicita echipajul aerian de salvare sau, după caz, un echipaj mobil de terapie intensivă, un echipaj de transfer neonatal ori un echipaj de urgenţă, fără obţinerea acordului în prealabil al spitalului care urmează să primească pacientul respectiv, cu condiţia informării în cel mai scurt timp posibil a medicilor din spitalul primitor”. În afară de faptul că medicii au bâjbâit să o trimită sau nu la Bucureşti, aceştia au încercat să îşi ascundă şi erorile accesând de mai multe ori fişa medicală electronică a pacientei după decesul acesteia. Mai mult, au fost făcute şi modificări cu pixul pe fişa medicală. Ministerul Sănătăţii a transmis că în foaia de observaţie clinică din data de 20 iunie 2011 există înscrisuri adăugate. S-a mai constatat că foaia de observaţie în format electronic a pacientei din baza de date a Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost accesată de mai multe ori după ora decesului, inclusiv în data de 21 iunie 2011 şi în data de 22 iunie 2011, ora 11:45, ultima accesare.

Sancţiuni şi la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino"

În cazul Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino", nu au fost aplicate prevederile punctului 5 din anexa 1 la Ordinul nr. 1091/2009 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, conform căruia "În situaţia în care spitalul la care se solicită transferul pacientului refuză să accepte din lipsa locurilor, acestuia îi revine obligaţia de a găsi un loc într-un spital care deţine competenţe şi condiţii de investigaţii şi tratament cel puţin egale cu nivelul propriu".

Consiliul Judeţean Călăraşi va dispune sancţiuni administrative

Comisia a apreciat că evoluţia bolii de la momentul internării în data de 20 iunie 2011 a fost fulminantă. Ministerul Sănătăţii va transmite raportul de control autorităţii locale, respectiv Consiliul Judeţean Călăraşi, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Călăraşi în vederea dispunerii de sancţiuni administrative. De asemenea, raportul va mai fi transmis Administraţiei Spitalelor Bucureşti în vederea promovării de măsuri şi Colegiului Medicilor din România pentru analiza unei eventuale culpe medicale.

Nicio anchetă în cazul decesului de la Olteniţa

În cazul gravidei decedate la Spitalul Municipal Olteniţa nimeni nu a decmarat nicio anchetă până în prezent, pentru simplul fapt că rudele nu au depus plângere. Ioana Pătraşcu, de 37 de ani, din localitatea Şoldanu, a decedat în secţia de maternitate din cadrul Spitalului Municipal Olteniţa. Se pare că femeia a făcut embolie cu lichid amniotic decedând odată cu băieţelul ei de 5 kg, în timpul naşterii. Directorul DSP Călăraşi, dr. Corina Şebe a declarat că pacienta era cu risc şi trebuia transportată de urgenţe la un spital din Bucureşti. Din câte se pare, situaţia de la Olteniţa este mult mai gravă decât cea de la Călăraşi însă nimeni nu se sesizează.

observator de calarasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu