Poliţiştii se lovesc în fiecare zi de tot mai multe probleme. În ultima perioadă, agenţii din mediul rural au fost agresaţi, iar numărul furturilor a crescut alarmant. Vasile Mărgineanu, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi, a ieşit în faţa presei pentru a cere sprijinul societăţii civile deoarece „poliţistul nu este Superman”.
Poliţiştii fac tot mai greu faţă situaţiei infracţionale din judeţul Călăraşi. Situaţia a devenit îngrijorătoare, de la poliţişti bătuţi, înjuraţi şi împinşi, până la numeroasele furturi care în ultima perioadă au crescut alarmant. „Ne confruntăm cu un val masiv de furturi, furturi de subzistenţă, cum le numim noi, din nevoia de a trăi. Cei care fac aceste lucruri sunt persoane care nu au locuri de muncă, nu au alt venit asigurat şi duc lipsă de educaţie. Nu putem să facem faţă acestui val, vă spun sincer. De ce? Pentru că trebuie să ne ducem la faţa locului, să facem verificări, de multe ori sunt pistele greşit transmise sau din investigaţii. Cauza aceasta afectează cetăţeanul de rând. Până acum nu a fost valul acesta alarmant de furturi şi lumea este în nesiguranţă”, a declarat comisar şef Vasile Mărgineanu. Problema stringentă despre care vorbeşte şeful poliţiei călărăşene se regăseşte în special în mediul rural, în localităţile sărace ale judeţului. Există focare de infractori în Dragalina, în Dor Mărunt, Mitreni, Sohatu, Nana, Plătăreşti sau Luica, localităţi care sunt izolate de artera principală de circulaţie şi unde nu există locuri de muncă, iar nivelul de trai este foarte scăzut.
Şase poliţişti agresaţi în timpul acţiunii
”Mai mult decât atât, aceste persoane care comit infracţiuni se află de obicei sub influenţa alcoolului şi am avut şase ultraje asupra poliţiştilor. Ei încep scandalul între ei, se solicită sprijinul nostru, iar la un moment dat devin agresivi şi atacă poliţistul. Asta înseamnă că nu mai au nicio teamă de legislaţia în vigoare. La Mitreni am avut un ultraj în care un ajutor al şefului de post a fost agresat de un cetăţean cu o căruţă. I s-a cerut să plece după drumul naţional, acesta a făcut rost de o bâtă şi l-a lovit pe agent. Am luat măsura de reţinere. Parchetul l-a pus în libertate. La Căscioarele avem un caz similar. Tot din cauza alcoolului, un agent de pază Ion Staicu, de 34 de ani, un tip atletic, foarte bine făcut, în timpul zilei a băut non-stop, a intrat în conflict cu o vecină, a venit la secţie şi l-a găsit pe şeful de post. Poliţistul era în curte în civil, iar în momentul în care s-a dus să se schimbe, individul a intrat în postul de poliţie şi l-a agresat pe agent. A intervenit şi ajutorul de post care, de asemenea, a fost lovit. Ulterior a fost imobilizat, a făcut şi distrugeri. Este o stare gravă, alarmantă de nesupunere. A doua zi am adus probatoriul împotriva sa, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa a dat dovadă de înţelegere exagerată şi a dispus cercetarea în libertate, deşi aveam probatoriu, inclusiv martori oculari, asupra modului în care s-a manifetat persoana respectivă”, a declarat Vasile Mărgineanu. Lista comisarului şef nu s-a oprit însă aici şi a continuat prin prezentarea altor două cazuri, la Dragalina şi Vasilaţi, unde poliţiştii au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru a se apăra şi pentru a-i prinde pe infractori. La Curcani, de asemenea, poliţistul a fost agresat chiar în postul de poliţie tot de un cetăţean turmentat. În încheierea prezentării cazurilor de ultraj, Vasile Mărgineanu a solicitat sprijinul societăţii civile în prinderea infractorilor. „Avem nevoie de sprijin din rândul societăţii civile, care trebuie să înţeleagă şi să fie mai aproape de poliţişti pentru că altfel nici noi nu mai putem stăpâni acest fenomen. Dacă ne anunţă la timp, putem interveni şi prinde infractorii. Trebuie să înţelegem că nici poliţistul nu este Superman”, a încheiat Mărgineanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu