Poliţişti ai Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii Călăraşi, împreună cu reprezentantul local al Centrului pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, au desfăşurat ieri, 06 iunie, o acţiune cu caracter informativ la Grupul Şcolar „Dan Mateescu” din Municipiul Călăraşi, în cadrul campaniei „Alertă răpire copil”.
Elevii au fost informaţi cu privire la implementarea mecanismului de alertă în România, scopul campaniei şi, mai ales, responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are şi importanţa gestului de a acorda o mână de ajutor la momentul oportun.
Au fost abordate şi tema dispariţiilor de minori şi a traficul de persoane. Aflaţi la vârsta când încep să ia propriile decizii, tinerii trebuie să ştie care sunt pericolele la care se pot expune prin hotărârile luate.
Întrucât cele mai multe dispariţii de minori sunt plecări voluntare, au fost identificate soluţii pentru prevenirea unor astfel de evenimente. Între acestea, cea mai importantă o constituie comunicarea, fie cu un profesor, diriginte, un părinte, cu un prieten sau cu un psiholog.
Poliţiştii au expus mai multe situaţii în care tinerii, băieţi sau fete, au ajuns să fie traficaţi prin diferite mijloace. Pentru prevenirea traficului de persoane, tinerii trebuie să cunoască principalele metode de racolare, pentru a se putea feri de tentaţii şi a nu deveni victime, astfel: anunţuri în ziare, reviste sau pe internet referitoare la locuri de muncă (publicate de agenţii fantomă de intermediere a forţei de muncă, de false agenţii de modă, de agenţii matrimoniale internaţionale sau de persoane fizice); propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau chiar rude; promisiuni de câştiguri substanţiale în timp scurt; prezentarea unor „poveşti” despre persoanele care au plecat şi s-au realizat în străinătate.
Acţiunea a fost susţinută de distribuirea de materiale cu caracter de informare şi prevenire a criminalităţii.
sursa:www.realincalarasi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu