Avand in vedere ca dezvoltarea populatiei de tantari constituie risc de inregistrare de cazuri de infectie neuroinvaziva cu virus West Nile, reamintim populatiei masurile de prevenire a infectarii cu acest virus.
In anul 1996 in judetele din sud estul Romaniei a evoluat o epidemie de infectie cu virus West Nile in care s-au inregistrat aproape 400 cazuri de meningite si encefalite cu acest virus, dintre care unele cu evolutie letala. Din 1997 in Romania a fost reglementat sistemul de supraveghere a infectiilor neuroinvazive cu West Nile pe toata perioada de risc (mai – octombrie). In cadrul sistemului de supraveghere in perioada 1997-2010 in judet au fost confirmate sase cazuri de meningoencefalita West Nile, 1 caz in anul 2000, 1 caz in anul 2006 ( acesta din urma cu evolutie letala) si patru cazuri in anul 2010.
Infectia se transmite prin intepatura anumitor specii de tantari, specii care exista pe teritoriul judetului .
Manifestarile clinice neuroinvazive reprezinta un procent mic in randul persoanelor infectate, cele mai multe cazuri de infectie avand tablou clinic asemanator unei viroze sau evolutie asimptomatica.
Nici pentru cazurile care evolueaza cu meningita sau encefalita si nici pentru cazurile cu tablou pseudogripal diagnosticul nu se stabileste pe criterii clinice ci pe date specifice de laborator.
Nu exista vaccin pentru prevenirea infectiei cu West Nile.
Masuri generale pentru prevenirea infectiei neuroinvazive cu virus West Nile:
Impiedicarea dezvoltarii habitatelor de tantari : intretinerea salubra a subsolurilor, vegetatiei din gospodarie, adaposturilor de animale, depozitarea corespunzatoare a deseurilor si evacuarea ritmica a acestora in spatii special amenajate, indepartarea posibilelor obiecte de retentie a apei de ploaie.
Impiedicarea accesului in locuinte a tantarilor : asigurarea cu site la ferestre, utilizarea de substante repelente ( substante care sa indeparteze vectorii ).
Utilizarea de substante insecticide in spatiile in care sunt prezenti tantarii.
Actiuni la nivel comunitar care sa previna dezvoltarea tantarilor :
- Amenajarea vegetatiei
- Ritm sustinut de evacuare a deseurilor cu asigurarea operatiunilor de curatare/deratizare/dezinfectie a rampelor de gunoi.
- Actiuni de dezinsectie in localitate.
Directia de Sanatate Publica Calarasi
sursa:www.arenamedia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu