Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 iunie 2011

Poliţiştii pleacă la muncă în Spania, IPJ Călăraşi are datorii de miliarde

De ce le-a fost frică, nu scapă. Peste 7.000 de angajaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, poliţişti, pompieri şi jandarmi vor rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a aplicării măsurilor de restructurare.

Prima lovitură le-a fost dată celor care servesc patria prin tăierea alocaţiei de hrană, veniturile lunare ale angajaţilor M.A.I. diminuându-se, astfel, cu 500 de lei. La Călăraşi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului trebuie să pună pe liber 22 de angajaţi, spune inspectorul-şef Vasile Mărgineanu. Cu venituri din ce în ce mai mici şi cu nesiguranţa locului de muncă, poliţiştii dau semne că vor să părăsească sistemul. Anul trecut, doi poliţişti din Călăraşi au ajuns să plece la muncă în Spania şi Italia, pentru că nu se ajungeau cu banii. Comisarul-şef Mărgineanu spune că instituţia pe care o conduce a ajuns să negocieze cu băncile păsuiri pentru poliţiştii care nu mai fac faţă să plătească ratele: "Încercăm variante de negociere a contractelor de împrumuturi, am avut discuţii cu băncile. Înregistrăm în fiecare săptămână mai multe somaţii din partea băncilor pentru debitele create de poliţişti."

Şeful IPJ Călăraşi este conştient că diminuarea veniturilor poliţiştilor îi pune la grea încercare pe aceştia, oamenii legii fiind mai vulnerabili şi la diferite aspecte de corupţie. Vasile Mărgineanu mărturiseşte că nu înţelege nici cum vine treaba cu restructurarea de posturi, luând în calcul că Guvernul spune că vrea să armonizeze numărul de poliţişti pe cap de locuitori la valorile Uniunii Europene. Astfel, în timp ce norma UE vorbeşte de 400 de poliţişti la suta de mii de locuitori, Călăraşiul nu ajunge nici la jumătate din valoarea recomandată de Uniunea Europeană, mai exact, judeţul nostru având 186 de poliţişti la 100.000 de locuitori. "Dacă-i ordin, cu plăcere"- spune un dicton venit din sistem. IPJ Călăraşi trebuie să trimită 22 de angajaţi acasă, Vasile Mărgineanu spunând că se va strădui să nu fie atinse structurile operative, cum ar fi: investigaţii criminale, ordine publică, poliţia rutieră şi rurală ori serviciul de investigaţii a fraudelor. Nu numai poliţiştii o duc rău, ci toată instituţia. IPJ Călăraşi datorează personalului şi furnizorilor de servicii peste 14 miliarde de lei vechi. Aproape 3 miliarde de lei vechi sunt datoraţi firmelor care au asigurat hrana arestaţilor, iar numărul acestora este din ce în ce mai mare. Dacă în 2009 în arestul IPJ Călăraşi au fost 160 de persoane, în 2010 s-au înregistrat 280 de arestaţi, anul acesta trecând pe aici deja 290 de persoane reţinute. Şeful IPJ este nevoit să recunoască: "Suntem într-o situaţie delicată. IPJ Călăraşi n-a mai trecut printr-o aşa situaţie niciodată."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu