Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de temperaturile ridicate sunt necesare unele recomandări.
Pentru copii
Pentru sugari şi copiii mici sunt necesare:
a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer;
b) sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă;
c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode;
e) nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap;
f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate;
g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi, evident, igiena generală;
h) la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică;
i) atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi, obligatoriu, seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaletă locală, ori de câte ori este nevoie;
j) copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.
Pentru vârstnici şi bolnavi cronic
Pentru bătrâni şi bolnavii cu afecţiuni cronice sunt necesare, de asemenea, unele măsuri de precauţie:
a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi;
c) alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
d) se vor consuma numai alimente proaspete, din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
e) este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
f) se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap;
g) persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util că, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
h) menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, prin duşuri repetate.
La locul de muncă
Şi persoanele care prin natura activităţilor lor depun un efort fizic deosebit trebuie să se protejeze de efectele căldurii excesive:
a) acestea vor încerca să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activităţii;
b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;
c) este total contraindicat consumul de cafea şi alcool în această perioadă;
d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale şi echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
Pentru angajatori:
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă sunt importante reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apă minerală adecvată, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, echipamentul individual de protecţie şi duşuri.
La scăldat
Pentru copiii aflaţi în tabere se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare. Alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete. Se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. Copiii vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă. Copiii trebuie să aibă capul protejat de pălăriuţe. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub supravegherea însoţitorului.
Sursa: Gazeta de Sud
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu